top of page

MJUK YOGA

En klass med dynamisk yoga. Med effektfulla övningar och mjuk yoga väcks kropp och sinne till liv, fyller dig med energi och harmoni som räcker hela dagen. Kroppen mjukas upp, stärks, stretchas på ett behagligt sätt. Du blir guidad in i yogapositioner som anpassas efter din kropps förutsättningar, dagsform och önskemål. Fokus ligger på att skapa en bra hållning, en medveten andning och att öva upp sin rörlighet, uthållighet, koordination, flexibilitet, balans o styrka. Vi arbetar bla. med stol, block, bolster o band som kan stötta din yogapraktik och hjälpa dig att förstärka din upplevelse i yogan. Inga förkunskaper krävs.

LYMFYOGA

PAUSA OCH BOOSTA DIG SJÄLV OCH DITT LYMFSYSTEM

När vi känner oss tillfreds och lugna jublar lymfan. Ge dig själv möjligheten till egenvård, egenkärlek och att ta hand om både sinnet, själen och kroppen.

Den här klassen är för dig som vill öka ditt lymfflöde, knyta an till din kropp och överösa den med kärlek och omsorg. 

Vi kombinerar mjuka rörelser med andningsövningar, stillhet och återhämtning, en härlig mix av yoga, egenvård och avslappning som kommer skapa ett flöde i hela din kropp. 

Den görs på Din kropps önskan att röra sig. Alltid på Din kropps villkor.
 

RESTORATIVE YOGA

I denna yogaform använder du dig av bolster, band, filtar och klossar för att hitta bekväma positioner som kan ge ett kraftsamlande andrum. Den utförs med avslappnade muskler, sittande eller liggande. Vi stannar i varje Asana upp till 10 min, ibland längre. Tanken är att du ska kunna hitta lägen i kroppen som innebär vila för nervsystemet, total vila. Djupavslappning är ett tillstånd av fullkomlig stillhet. 

CORE

Core är funktionell styrketräning & stabilitetsträning för kroppens kärna, mage, rygg, bål, skuldror och bäckenmuskulatur. Lär dig bygga en stabil kropp med bra hållning och balans på ett roligt och säkert sätt. Pilates och Yoga inspirerat

REHABYOGA

Rehabyoga är en lugn yogaform som stärker rörelseapparaten på ett skonsamt sätt, ökar din kroppsmedvetenhet och bygger upp din styrka efter en skada eller en tids fysisk inaktivitet. Man använder bolster, filtar och klossar, ibland även stolar för att stödja och ge kroppen de bästa förutsättningar för läkande samt ökad balans styrka och rörlighet. Den här kursen behandlar hela kroppen i en lugn yogaform där vi utför stärkande och mobiliserande rörelser, synkroniserat med andningen i skadeförebyggande och rehabiliterande syfte. Syftet är att ge dig verktyg som kan förbättra din kroppskontroll och på så vis hjälpa dig i din vardag och ge en ökad livskvalitet.

 

Vad är Virya Rehab?

Yoga Nordiska Yogainstitutet, ett team av olika specialkompetenser har tagit fram Viryayoga Rehab där rörelse med en grund i beprövade metoder kan synkroniseras med andning, kroppsfokuserad mindfulness och meditation. Det är systematiserad yoga som använder sig av ett rehabiliterande tillvägagångssätt i syfte att stärka och hjälpa kroppen till att återfå fysisk funktionsförmåga.

SOMA SLOW

Holistisk rörlighets-träning, med långsamma, lugna och flytande rörelser värmer vi mjukt upp kroppen från insidan. Vi får en tydlig upplevelse av att vara starka när vi med lätthet förflyttar våra kroppar från ett rörelseflöde till ett annat. Du stärker hela kroppen, blir rörligare och får en andningspaus från vardagen samtidigt – Stående positioner.

CORE/YIN YOGA

Core är funktionell styrketräning & stabilitetsträning för kroppens kärna, mage, rygg, bål, skuldror och bäckenmuskulatur. Lär Dig bygga en stabil kropp med bra hållning och balans på ett roligt och säkert sätt. Pilates och Yogainspirerad Yin Yoga är en stillsam form av yoga där vi stannar i ett antal olika positioner under en längre tid, utförda i stillhet och medveten närvaro. Att stanna kvar i positioner under 2-5 minuter gör att vi går djupt, både fysiskt och mentalt. Fokus ligger på att göra bindväven runt muskler, skelett, leder och ligament mer elastisk. Vi blir rörligare i lederna och på så sätt mjukare och mer flexibla. Denna yogametod består av sittande och liggande ställningar. Stort fokus ligger på området runt höfter, bäcken och ländrygg. Dessa är särskilt rika på bindväv.

 

Vi binder ihop dessa tränings/yogaformer för de kompletterar varandra. Första 30 min så stärker vi magen och ryggen och sen avslutar vi med en skön Yin Yoga där vi släpper på spänningar. Vårat hela fokus på passet är runt höftpartiet, där vi ofta har problemområden som kan ge höft och ryggproblem.

FUNKTIONELL TRÄNING

Det handlar om att träna kroppen i rörelser snarare än i specifika muskler och dels att genom en och samma övning träna styrka, stabilitet, rörlighet, balans, koordination och kondition för att klara av belastningar inom vardagen och andra träningsformer. Hela kroppen är med och jobbar i varje övning.

Vi kommer att variera med olika redskap i passen. Tex hantlar, KB, boll, balansplatta, pinnar mm

PILATES

Vill du bli starkare och smidigare samt få bättre balans och uthållighet? Då är Pilates nåt för dig.

Pilates går ut på att återfå den naturliga hållningen i kroppen samt uppnå optimal styrka, smidighet, balans och uthållighet. Balans mellan styrka och rörlighet, men även balans mellan det kroppsliga och det själsliga. Målet är helt enkelt att må bra!

Pilates är en träningsform, och ett system med övningar gjorda för att få en stark, smidig och balanserad kropp. I pilates ser man varje människa utifrån ett helhetsperspektiv. Pilatesträning leder till ökad kroppsmedvetenhet, kontroll och balans. Vi strävar efter jämvikt i muskulaturen med fokus på de djupa stabiliserande musklerna som håller kroppen upprätt. Resultatet blir att hela du mår bättre och du blir stärkt som människa.

VINYASA FLOW/VIRYA YOGA

En dynamisk, lekfull och flödande yoga där vi väver in andningen som länkas samman med positionerna. Biomekaniken och de filosofiska teman ger dig en upptäcktsfärd i kroppen och sinnets land.

YIN YOGA

Yin Yoga är en  stillsam form av yoga där vi stannar i ett antal olika positioner under en längre tid, utförda i stillhet och medveten närvaro. Att stanna kvar i positioner under 3-5 minuter gör att vi går djupt - både fysiskt och mentalt. Fokus ligger på att göra bindväven runt muskler, skelett, leder och ligament mer elastisk. När bindväven släpper kan leden böja sig lite lättare. Vi blir rörligare i lederna och på så sätt mjukare och mer flexibla. Denna yogametod består av sittande och liggande ställningar. Stort fokus ligger på området runt höfter, bäcken och ländrygg. Dessa är särskilt rika på bindväv och lagrar enligt yogafilosofin mycket fysiska som emotionella spänningar. Yin Yoga kan ses som ett komplement till den dynamiska/fysiska yogan.

VÄRMEYOGA

Värmeyoga är en svettig, fysisk och lekfull form av yoga som utförs i ca 40 gradig värme. Klassen präglas av dynamiska, lekfulla serier av positioner som länkas samman med andning. Värmen möjliggör en utrensning, muskler o bindväv blir mjukare därav en djupare stretch, förbättrar även syresättning, cirkulation samt kondition. Eftersom träningen genomförs i värme kommer du inte bara att träna upp din styrka, balans och smidighet, utan också ditt sinne, då värmen garanterat kommer upplevas som en extra utmaning. 

YOGA NIDRA

En mycket effektiv och omtyckt form av djupavslappning som kallas Yoga Nidra (Yogisk sömn) som löser upp såväl fysiska som mentala och emotionella spänningar. Ett av målen med Yoga Nidra är att försätta kroppen i djup sömn men samtidigt bibehålla sinnet vaket och uppmärksamt. Under det avslappnade tillståndet får vi tillgång till inre resurser som annars kan vara svåra att nå. Denna djupavspänning sker med hjälp av instruktioner från en närvarande person.

SOMA MOVE

Soma Move är ett holistiskt sätt att träna som är atletiskt och samtidigt mjukt. Du arbetar med kroppen som ditt motstånd och med underlaget som ditt redskap. Hela passet är ett oavbrutet flöde av rörelsemönster där fokus är att arbeta med kroppen som en enhet i harmoni med andningen. Inom Soma Move arbetar vi med något vi kallar “en möjlighet”, det är alla de träningabara aspekterna förenade. Med träningsbar aspekt avser vi kondition, uthållighet styrka, explosivitet, stabilitet, rörlighet och koordination.

SOMA STRENGTH

Är styrketräning utan redskap ger som ger dig en möjlighet till mer tonad kropp och en direkt känsla av energi. Det är en klass som fokuserar på styrkemomentet i våra holistiska rörelser. Upplägget skiljer sig från vanliga MOVE klasser. Men något som skiljer sig väldigt mycket är att vi nu plockar in rörelser där man får ligga och sitta på golvet.

SOMA MIND

Är den holistiska stretchklassen där andning och stillhet är i centrum. Den innehåller övningar såsom andningsövningar, riktat fokus, medveten närvaro och bindvävssträckningar för att aktivera det Parasympatiska systemet (lugn o rosystemet)

Soma MIND ger dig upplevelsen av ökad centrering tillsammans med ett lugnt och fokuserat inre. Vi förflyttar oss mjukt från en djupt skönt stretchande position till en annan, stannar i stillhet, alltmer avslappnade och närvarande. Passet kan komma att avslutas med en mycket skön och prestigelös meditation eller BodyScan. ”Ibland händer det som mest när du gör som minst.”

MOBILITETSTRÄNING

Mobilitet = Flexibilitet (passiv) + Styrka. Styrketräning i fullt rörelseomfång, muskelär kontroll.

Så vad är mobilitet?

Mobilitet handlar alltså om graden av kontrollerad rörlighet, att kunna äga och kontrollera kroppens rörelser. Det involverar både muskler och leder. När du arbetar med mobilitet så är målet hela tiden att bli starkare i hela rörelsen, speciellt i det nya rörelseomfånget. Det innebär också att du vänjer ditt nervsystem vid att hantera dessa positioner, vilket också möjliggör för dig att öka din prestation. Ett större rörelseomfång innebär fler möjligheter när det kommer till rörelse.

Mobilitet ger större frihet i att välja rörelser efter vilka krav som ställs på dig där och då och gör dig helt enkelt mer förberedd.

Rörlighet är något vi föds med, men förmågan att kontrollera den lär vi oss med tiden. Att kunna kontrollera rörelser kan kallas för stabilitet. Rörlighet och stabilitet utgör tillsammans grunden som behövs för att kunna öka sin prestation ytterligare.

Mobilitet är basen vi bygger upp. Mobilitet och stabilitet går hand i hand och är en förutsättning för att kunna utveckla fysiska förmågor såsom styrka, uthållighet och snabbhet. Mobilitet utan stabilitet leder till betydligt mer utsatta rörelser. Vi fångar våra passiva rörelser och gör de aktiva. Har du inte kontroll i ett ytterläge ökar risken för skador. Stabilitet utan mobilitet leder till ineffektiva rörelser där du aldrig kommer nå din fulla potential. Båda delarna behövs för att få bäst resultat

Funktionell mobilitets träning är ett försök att träna den passiva (flexibilitet) rörelseförmågan och göra den aktiv genom att få kontroll och styrka i hela rörelsen, vi hanterar belastningar i så många vinklar som möjligt, vilket vi alltid inte gör, vilket då resulterar i att dessa områden är otränade och svaga. Vi vill att kroppen ska vara stark även när det går fel. Vi får ökad kroppsmedvetenhet.

LYMFYOGA

Här kombinerar vi rörelse och stillhet på ett sätt som stimulerar lymfflödet, samtidigt som det ger återhämtning för både kropp och själ och sinne. Vi boostar vårt lymfsystem.

bottom of page